FAQ

Här presenterar vi de vanligaste frågorna som ställs angående beställning av gravstenar.
Om ni inte hittar svar på er fråga uppmanar vi er att kontakta oss direkt – våra kontaktuppgifter finns under fliken ”Kontakt”.

UNDRAR NI ÖVER NÅGOT? HÄR FINNS SVAREN.

Hur lång är leveranstiden på en gravsten?

Eftersom varje gravsten skapas enligt kundens unika önskemål gällande modell, stensort och storlek, erbjuder vi en leveranstid på 6-8 veckor från orderbekräftelse. Det är viktigt att notera att det förekommer betydande variationer beroende på säsong. Gravstenar monteras sällan under vintermånaderna, vilket resulterar i huvudsakliga leveranser under våren, sommaren och tidig höst.

Om leveranstiden överstiger de angivna perioderna enligt köpvillkoren för Memoria Gravstensbyrå, utgör detta inte grund för avbeställning eller ersättning till kunden i form av pengar eller föremål.

Ingår gravering, leverans och montering i priset på hemsidan?

Ja – vi använder ett totalpris för att göra det enkelt för dig som kund. Det betyder att det pris du ser är allt du behöver betala. Det inkluderar polering, gravering, leverans och montering. Hos Memoria Gravstensbyrå finns inga dolda kostnader.

Observera: Om du beställer en gravram tillkommer en extra monteringskostnad, som varierar beroende på ramens storlek och plats/kyrkogård. Dessutom tillkommer en extra kostnad för gravering av text på annat språk.

Hur många namn kan det finnas plats för på gravstenen?

När du väljer en gravsten är det bra att tänka på antalet namn som kommer att finnas på stenen i framtiden. Vi föreslår att du väljer en större gravsten om det finns flera långa namn att gravera. Om du är osäker på om namnen passar på en mindre sten, kontakta oss så ger vi snabbt svar och hjälp.

Vilken färg ska vi välja på typsnittet?

Välj typsnittsfärg bland svart, vitt, guld och silver. Guld passar alla stensorter, medan vitt och silver passar mörka stenar, och svart passar ljusa stenar. Testa olika färgalternativ när du designar din gravsten på vår hemsida för att se vad som passar bäst till din valda stensort.

Kan man köpa till blomlist/gravram till alla gravstenar?

Ja – en blomlist eller gravram går att beställa till alla våra gravstenar.

Vilka regelverk gäller vid beställning av gravsten?

För dig som köper gravsten finns det inte mycket att förhålla sig till. Gravrättsinnehavare får alltid ett gravbrev skickat till sig från kyrkogårdsförvaltningen där det står angivet om dem regler som gäller i form av t.ex. storlek på gravsten för gravplatsen. Alla våra gravstenar är anpassningsbara i önskad storlek och passar därför alla gällande regler i Sverige.

Montering på de olika kyrkogårdarna runt om i Sverige utförs till det mesta av våra egna montörer och till en viss del anlitas samarbetspartners. Alla våra monteringar utförs av proffs och i enlighet med Centrala Gravvårdskommitténs monteringsanvisningar eller dem lokala lagar och förordningar som gäller. Om det finns något speciellt du undrar över, kontakta oss på Memoria Gravstensbyrå.

Finns det möjlighet att beställa gravsten för leverans under vinterhalvåret?

Vi tar emot beställningar året om, men vi utför ingen gravstensmontering under vinterhalvåret, vanligtvis när det är kallt och marken är frusen. Beställningar som görs sent på året monteras först under våren.

Trygghetsgaranti på gravsten - vad gäller?

Memoria Gravstensbyrå ger 25 års garanti på gravstenen, förutsatt att den inte skadas utifrån. Trygghetsgarantin täcker osynliga sprickor och missfärgningar, men inte smuts som orsakas av kunden.

Vi ger 3 års garanti på textfärg och dekoration på gravstenen, vilket innebär att färgen inte börjar flagna. Denna garanti gäller dock inte för liggande gravstenar, gravramar eller gravlock med text. Om skador uppstår på gravstenen före eller under montering kommer Memoria Gravstensbyrå antingen att reparera eller tillverka en ny gravsten utan extra kostnad för kunden.

Mina förväntningar överensstämmer inte med levererad gravsten?

Memoria Gravstensbyrå strävar alltid efter högsta kvalitet. Om en produkt avviker från normal standard erbjuder vi en ny produkt. Dock gäller ingen reklamation vid missnöje på grund av färgvariationer, som är normala för natursten. Våra gravstenar kapas och behandlas för hand, vilket kan leda till små variationer. Kunden accepterar detta vid beställning. Vi följer konsumentköplagen för reklamationshantering.

Har jag som köpare någon ångerrätt?

Nej. Eftersom alla våra gravstenar tillverkas nya och unika i form av måttbeställning, erbjuds ingen ångerrätt till köparen. Vid godkännande av orderbekräftelse är kunden skyldig att fullfölja beställningen. Beställningen ska alltid göras av gravrättsinnehavaren eller en anhörig som ges fullmakt för köpet.

Är lyktorna och vaser fästa vid stenen?

Det inträffar tyvärr stölder även på kyrkogårdar. För att minimera detta problem fäster vi lyktor och vaser antingen direkt på gravstenen eller på gravramen, enligt kundens önskemål och platsangivelse.

Behöver gravsten underhåll?

Precis som med allt utomhus kräver gravstenar viss typ av underhåll. Våra gravstensmodeller är huvudsakligen helpolerade för att markant minska underhållsbehovet. Helpolerade stenar behåller sin skönhet längre och är enklare att rengöra eftersom mossa inte fastnar lika lätt på polerade ytor. När du tvättar polerade stenar, använd aldrig några kemikalier, endast en ren trasa och vatten är tillräckligt.

Hur betalar jag för stenen?

När du har granskat texten och skickat in din beställning, behandlar vi den och bekräftar den med dig. Efter godkännande från dig och kyrkogårdsförvaltningen skickar vi en faktura för beställningen som motsvarar 50% av totala kostnaden. Först efter att gravsten är levererad och monterad på kyrkogården faktureras resterande 50% som avser slutfaktura. 

Fakturor ställda av oss levereras via e-post eller post, enligt ditt önskemål. Betalning ska göras inom 10 dagar från fakturadatumet.

Finns det möjlighet för delbetalning av totalkostnaden?

I samarbete med Wasa Kredit kan Memoria Gravstensbyrå erbjuda förmånlig räntefri delbetalning för att underlätta för dig. Du kan välja att delbetala ditt köp i 6, 12 eller 24 månader utan ränta. En startavgift tillkommer beroende på antalet månader du väljer, samt en aviavgift på 45 kr per månad. Finansieringen är flexibel och kan avslutas i förtid utan extra kostnader. Kontakta oss för alternativ och möjligheter som erbjuds.

Grundkrav:

• Ålder: 20 år eller äldre
• Inga betalningsanmärkningar
• Årsinkomst: Minst 160 000 kr
• Anställning: Fast anställd i minst 6 månader
• Boende: Folkbokförd i Sverige sedan minst 3 år

Var kommer gravstenarna ifrån?

För oss på Memoria Gravstensbyrå är hög kvalitet av yttersta vikt. Därför väljer vi att arbeta enbart med stensorter från Skandinavien och Indien, vilket ger dig som kund en bred variation av stenmaterial. Varje kundorder tillverkas alltid från samma batchnummer för att säkerställa att det inte blir några variationer i mönster eller nyanser som påverkar det slutgiltiga resultatet. Nedan finner du en lista över de stensorter vi erbjuder och deras ursprungsland.

Nedan är en lista på dem stensorter vi erbjuder och ursprungsland.

Sverige
• Gnejs
• Kuru grå
• Orion
• Röd vånga
• Röd bohus
• Svart granit (även kallad Diabas)

Norge
• Blå labrador

Indien
• Svart galaxy
• Viscont vit

Finns det möjlighet för renovering av befintlig gravsten?

I samarbete med våra partners kan vi erbjuda renovering och tvättning av befintliga gravstenar. Vänligen kontakta oss för detaljer och prisförslag, då det finns specifika riktlinjer för detta arbete. För optimal utförande och för att skapa en bra arbetsmiljö för våra partners personal rekommenderar vi att stenen, om möjligt, transporteras till dem.

Monterar ni gravstenar som inte är beställda av er?

Vid tillgänglig tid erbjuder vi montering av gravstenar även om beställningen kommer från en annan leverantör. Observera att monteringsarbetet för våra egna sålda gravstenar alltid har högsta prioritet. För ytterligare information och prisförslag, vänligen kontakta oss.

Erbjuder Memoria Gravstensbyrå textkomplettering på en befintlig gravsten?

I samarbete med våra partners runt om i Sverige erbjuder vi textkomplettering och förgyllning av text på gravstenar. Detta sker på samma sätt som vid gravering av en ny gravsten. För att säkerställa bra utförande och en god arbetsmiljö för vårt team föreslår vi att stenen, om möjligt, transporteras till våra partners. Vi har även möjlighet att arrangera textkomplettering och förgyllning direkt på plats i vissa orter (endast under sommaren).

Kontakta oss för mer information och prisförslag.

Vem är ansvarig för mina personuppgifter?

Ansvarig för de personuppgifter som inhämtas behandlas av Memoria Gravstensbyrå AB, c/o Tunnlandsvägen 125, 561 46 Huskvarna, organisationsnummer 559052-8161.